Veelgestelde vragen

Zit ik ergens aan vast na ontvangst van een offerte?

Nee, onze offertes zijn geheel vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast. 

Wie komen bij mij installeren?

Smit Laadpalen maakt gebruik van gecertificeerde installatieteams. Dit wil zeggen dat het ervaren, deskundige en gekwalificeerde monteurs zijn. Ook voor de verzekering een belangrijk argument.  

Moet een laadpaal worden schoongemaakt?

Voor wat betreft de behuizing van de laadpalen adviseren wij het volgende:

  • Jaarlijks schoonmaken, met gebruik van water en een zachte zeep.
  • Het laadstation vervolgens napoetsen met wax, zoals ook voor auto’s kan worden gebruikt.
  • Gebruik absoluut géén agressieve schoonmaakmiddelen, hogedrukreiniger, schuursponsen of soortgelijk.

Op die manier houdt u het oppervlak van de behuizing van uw laadstation zo lang mogelijk schoon en toonbaar.

Hoe lang duurt het installeren van een laadpaal?

Het monteren van een laadpaal is een gespecialiseerd klusje maar in de ideale situatie wordt deze binnen 1 dagdeel gemonteerd. Bij complexe installaties of meerdere laadpalen kan dit een aantal werkdagen in beslag nemen. Tijdens het inventarisatiebezoek zal onze specialist hier een indicatie van geven. 

Is het mogelijk om mijn auto op te laden in de regen?

U kunt uw auto opladen in de regen. Tijdens het opladen van uw elektrische auto is de laadkabel aansluiting namelijk vergrendeld met uw auto. Dit houdt in dat er geen regen of vocht in kan komen. Wordt er vocht gedetecteerd? Dan zal het laadproces stoppen. Laad dus gerust uw auto op tijdens regenachtig weer.

Wat zijn de prijzen voor laadpalen?

De kosten van het installeren van een laadpaal varieert per woning en per situatie. De toegepaste unit, bekabeling en plaatsing zijn een prijsbepalende factor. Alleen al om deze reden zullen wij vrijwel nooit ongezien een definitieve offerte afgeven.

Wat is de levensduur van een laadpaal?

Wanneer goed onderhouden, gaan de laadpalen van Smit zo’n 10 jaar mee.

Heeft een laadpaal onderhoud nodig?

Ja, ook voor de laadpaal is er onderhoud nodig. Het is belangrijk om de elektrische installatie om de zoveel tijd te laten controleren en inspecteren. Laat u paal ook elk jaar keuren om de veiligheid bij het gebruik te garanderen.

Welke garantie geldt er op laadpalen?

De laadpalen hebben een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar.

Is het mogelijk om elektrisch te rijden op zonne-energie?

Dit is zeker mogelijk, indien u zonnepanelen hebt bij uw woning. Zo kan er energie opgewekt worden die u kunt gebruiken voor uw elektrische auto. Natuurlijk is voor het aanschaffen van zonnepanelen een investering nodig die terugverdiend moet worden, maar het opwekken van stroom is volledig gratis en u kunt hier op die manier uw voordeel mee doen.

Subsidies voor een elektrische laadpaal?

Subsidies voor een elektrische laadpaal, is momenteel nog niet beschikbaar. Het is namelijk zo dat in 2021 er nog geen subsidieregeling voor particuliere huishoudens beschikbaar is. Sommige gemeenten hebben hier echter een regeling voor. Controleer dit bij uw gemeente voor meer informatie. Er zijn wel subsidies beschikbaar voor zakelijke doeleinden. Dit zijn op dit moment 3 soorten:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Vamil
  • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Komt u in aanmerking voor alle 3 de regelingen? Dan kan dit behoorlijk wat schelen op uw investering. Voor meer informatie over alle 3 de regelingen kunt u de zoekbalk gebruiken.

Kan een Vereniging van Eigenaren ook laadpalen aanvragen?

Zeker is dit mogelijk. Indien een wooncomplex een parkeerterrein og garage heeft, kunnen daar meerdere laadpalen worden geplaatst. Aan de bewoners worden dan laadpassen uitgereikt, waarbij de kosten van de laadsessies worden verrekend binnen de VvE, aangezien er gebruik gemaakt wordt van de stroom van de VvE. Via de E-Flux app is dan een beheeromgeving beschikbaar. 

Heb ik een vergunning nodig voor een laadpaal bij mijn eigen huis?

Voor thuisgebruik mag je zonder enige restrictie een laadpaal op eigen terrein plaatsen. In geval van een koophuis met eigen grond is een vergunning niet nodig. 

Is een laadpaal van Smit laadpalen 'slim'?

Wanner er op de zaak meerdere laadpalen worden geïnstalleerd is er vaak sprake van 'dynamic loadbalancing' waardoor er een smart charging netwerk wordt gecreëerd. Dit betekent dat er een slimme meter wordt geplaatst die real time in de gaten houdt hoeveel capaciteit stroom er beschikbaar is. Deze stroom wordt dan beschikbaar gesteld voor de laadpalen. Afhankelijk van het aantal laadpalen dat daadwerkelijk wordt gebruikt (auto’s die staan te laden), wordt de beschikbare stroom verdeeld over de actieve laadpalen. Op deze manier krijgen alle palen evenveel stroom. Als er 1 paal actief is dan krijgt die dus alle beschikbare stroom.

Afhankelijk van de beschikbare stroom in de garage/kantoor, wordt dus bepaald worden hoeveel palen hier kunnen worden geplaatst.

 

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt?

Voor het gebruik van laadpalen moet uw meterkast aan een aantal punten voldoen. Het installatieteam van Smit zorgt ervoor dat deze aanpassingen in de meterkast worden gedaan, zodat u zonder zorgen uw laadpaal kunt gebruiken.

Is de prijs voor installatie verwerkt in de offerte?

Jazeker, via Smit laadpalen krijgt u een complete offerte, dit is dus inclusief montage en aanpassingen in de meterkast door gecertificeerde installateurs. Het gaat dus om een all-in offerte waardoor u achteraf niet voor verrassingen kunt komen te staan.

Moet mijn opstalverzekering worden aangepast?

Dat kunt u nakijken in uw polis. Meestal wordt van u verwacht dat u aanpassingen of verbouwingen aan uw huis zelf meldt. Wij adviseren altijd bij uw verzekeringsmaatschappij te melden dat u een laadpaal heeft laten plaatsen.

Mijn laadpaal leveren geen stroom meer na onweer. Wat nu?

Uw installatie is volgens de NEN1010 normen geïnstalleerd en is in de meterkast aangesloten met een automatische zekering, die tevens aardlekschakelaar is. Tijdens onweer of sterk statisch geladen lucht, kan het zijn dat de aardlekschakelaar de installatie uitschakelt. In dit geval zullen de panelen de opgewekte stroom niet meer aan elektriciteitsnet leveren, oplossing hiervoor is de automaat weer inschakelen door het palletje omhoog te zetten. Wij raden u aan om regelmatig te controleren of er nog wordt geleverd, dus of de automaat nog staat ingeschakeld.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.