Kan ik mijn auto opladen in de regen?

Kan ik mijn auto opladen in de regen? Dit is een veel gestelde vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Veel mensen zijn zich bewust van het feit dat water - elektriciteit kan geleiden - waardoor er kortsluiting kan optreden. Daarom zijn er een hoop mensen met een elektrische auto die zich wel eens zorgen maken over het feit of zij hun auto wel kunnen opladen wanneer het regent. Deze zorg is overigens niet terecht. U kunt uw auto namelijk wel degelijk opladen in de regen. Waarom dat kan? Dat leggen we uit in dit artikel.

Elektrische auto opladen in de regen kan wel degelijk

Kan ik mijn auto opladen in de regen? Dit is een veel gestelde vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Helemaal geen gekke vraag als u zich bedenkt dat elektriciteit en water niet altijd goed samengaan. Toch is er echter geen reden om u zorgen te maken. Elektrische auto’s kunnen namelijk 'gewoon' worden opgeladen in de regen. Elektrische auto’s zijn er namelijk op gebouwd om elk denkbaar scenario te kunnen weerstaan. Als een auto niet in de regen opgeladen zou kunnen worden, zou dat in de winter voor heel wat problemen zorgen. Om deze reden zijn elektrische auto’s ontworpen om waterindringing te weerstaan. 

Hoe kan het dat ik mijn auto in de regen kan opladen?

Een elektrische auto is dus ontworpen om waterindringing te weerstaan. Tijdens het opladen van uw elektrische auto is de aansluiting van uw laadkabel vergrendeld met uw auto. Deze vergrendelde aansluiting zorgt ervoor dat er geen regen en/of stof in de auto kan komen. Is het echter wel het geval dat er vocht wordt gedetecteerd? Dan stopt het laadproces, maar is er verder niets aan de hand. U kunt uw auto dus gewoon opladen tijdens regenachtig weer!

Heeft slecht weer invloed op mijn elektrische auto of laadpaal?

Dat u uw auto kunt opladen in de regen brengt dus geen gevaren met zich mee. Maar heeft slecht weer dan helemaal geen invloed op uw elektrische auto of laadpaal? Een laadpaal is er voor gemaakt om buiten te kunnen staan. Uiteraard moet deze dus tegen alle weersomstandigheden kunnen. Slecht weer doet een laadpaal dus geen kwaad, maar zorg er alleen voor dat u het uiteinde van de stekker niet al te nat laat worden. Uw elektrische auto is een ander verhaal. Alhoewel u deze gewoon in de regen kunt opladen en u deze in de regen buiten kun laten staan, heeft slecht en vooral koud weer wel invloed op de actieradius van uw elektrische auto. Zo heeft uw auto in de winter meer stroom/energie nodig om uw voertuig te kunnen verwarmen, wat resulteert in dat u minder kilometers kunt rijden met een batterij die helemaal vol zit. 

Wenst u meer informatie te ontvangen over laadpalen? Of zou u een laadpaal willen aanschaffen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.