Subsidies laadpalen 2024

Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen (EV's) neemt ook de behoefte aan laadinfrastructuur toe. Laadpalen zijn cruciaal om elektrische auto's op te laden en de overgang naar duurzame mobiliteit te bevorderen. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar om mensen aan te moedigen laadpalen te installeren. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten subsidies voor laadpalen en hoe u hiervan kunt profiteren.

Subsidie laadpaal thuis

Als trotse eigenaar van een elektrisch voertuig wilt u maar al te graag zeker zijn van een efficiënte laadoplossing. Een laadpaal laten plaatsen aan huis is hiervoor een goede optie. Echter moet dit natuurlijk wel een betaalbare optie zijn. Momenteel zijn er nog geen landelijke subsidies voor het kopen van een laadpaal aan huis. Als particulier kunt u wel beroep doen op eventuele lokale subsidies van de stad of gemeente waarin u woonachtig bent, maar niet iedere gemeente maakt geld vrij voor particulieren voor het laten installeren van een laadpaal aan huis.

Een eventuele andere optie voor particulieren om een subsidie voor laadpalen te kunnen krijgen is door uw energieleverancier te raadplegen. Sommige energieleveranciers bieden subsidieprogramma's aan om het gebruik van elektrische voertuigen te bevorderen. Deze programma's kunnen bijvoorbeeld kortingen bieden op de kosten van de laadpaalinstallatie of een teruggave betreffen van een deel van de investeringskosten. Informeer bij uw energieleverancier om te zien of deze dergelijke programma's aanbiedt.

Subsidie laadpaal zakelijk

Voor bedrijven zijn er wél verschillende subsidies beschikbaar voor het aanschaffen en laten installeren van laadpalen. Steeds meer bedrijfseigenaren zien het belang in van duurzaamheid en groenere initiatieven. Het laten installeren van laadpalen op uw bedrijfsterrein is niet alleen een duurzame stap, het brengt vaak ook financiële voordelen met zich mee. Enkele subsidies voor zakelijke laadpalen die u zou kunnen raadplegen zijn:

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt u de mogelijkheid om uw fiscale winst te verlagen. U kunt met deze regeling tot wel 45% van het investeringsbedrag van de laadpalen, in mindering brengen op uw winst. Het exacte percentage dat voor u aftrekbaar is op de winst, is afhankelijk van de gangbaarheid en de milieueffecten van het bedrijfsmiddel. U komt voor deze regeling in aanmerking indien u minimaal €2.500 euro investeert per bedrijfsmiddel, in dit geval in laadpalen.

VAMIL

Met de VAMIL regeling kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Door sneller af te schrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een liquiditeitsvoordeel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als u gaat investeren in bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met deze regeling kunt u als ondernemer belastingvoordeel behalen wanneer u gaat investeren. Met de KIA-regeling is het mogelijk tot maximaal 28% van uw investeringsbedrag van uw winst af te trekken. Dit betreft dan 28% van het bedrag dat u heeft betaald voor uw laadpaleninstallatie, indien u minimaal een investering doet van €450 euro en minimaal in één jaar €2.600 euro investeert in bedrijfsmiddelen.

Subsidie laadpaal VvE

Net als voor particulieren is er voor Vereniging van Eigenaren nog geen specifieke landelijke subsidie voor de aanleg van een laadinfrastructuur. Vanaf januari 2022 is het voor VvE’s echter wel mogelijk om de subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) aan te vragen. Deze regeling kan gebruikt worden voor het inwinnen van advies over het aanleggen van een laadinfrastructuur bij parkeergelegenheden binnen de VvE. De SVVE-regeling wordt ook wel het oplaadpuntenadvies genoemd. Dit omdat er een advies wordt opgesteld door een KvK deskundige, over het plaatsen van één of meerdere laadpunten binnen de VvE.

 

Wilt u laadpalen plaatsen, maar heeft u geen idee wat er op het gebied van subsidieregeling voor u mogelijk is? Bij Smit Laadpalen kijken wij graag samen met u naar de subsidiemogelijkheden die er voor u beschikbaar zijn en helpen u graag bij het aanvragen van uw subsidieregeling. Heeft u vragen over de subsidieregelingen rondom laadpalen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.